Væk motivationen til en livsstilsændring

Indlæg af Helle Pedersen

Motivationen til en livstilsændring er afgørende. Mange af os, der har prøvet at lave en livsstilsændring, har oplevet, at det ikke var så nemt, som man regnede med i begyndelsen.

Mange har oplevet, at en ny livsstil har slået fejl. En typisk grund er, at motivationen gradvist er forsvundet, eller måske aldrig helt har været der. Nederlag kan være ødelæggende for din udvikling mod et sundere liv. Så det er vigtigt, at man finder en god løsning fra begyndelsen.

Her vil jeg fortælle  om motivation, og hvorfor det er vigtigt, hvor vores motivation kommer fra, hvis vi vil have succes. Til sidst kommer jeg med nogle tips til, hvordan du kan styrke din egen motivation.

Ydre og indre motivation

Det er ikke nok at fortælle folk, at de skal leve sundere, og hvordan de gør det. Det er afgørende , at også motivationen er til stede, for det er den der får os til at blive ved og komme i mål.

Det er naturligt, at vi ændrer vores vaner, når vi føler, at vi er klar, top-motiverede for at komme i gang. Det der så ofte sker er, at den nye livsstil kører som smurt de første par uger. Måske et par måneder, og så ender man af en eller anden grund tilbage i de gamle vaner.

Det kan være interessant at overveje, hvor din motivation kommer fra. Det ser nemlig ud som om, at det kan have afgørende indflydelse på sandsynligheden for at du finder en ny og blivende stil for dit liv.

Der findes overordnet to former for motivation, den ydre og den indre:

Den ydre motivation kommer fra ydre indtryk, impulser, mediernes billede af, hvordan man bør se ud og ens omgangskreds. Et eksempel kan være, at du vil stoppe med at ryge, fordi ingen af dine nye kollegaer ryger, og de kigger underligt på dig, når du ryger.

Den indre motivation derimod, bliver drevet af at ville gøre noget for ens egen skyld alene. De værdier, der er en del af livsstilsændringen er også blevet dine egne. Her vil et eksempel være, at du stopper med at ryge, fordi du kan mærke, at du får det bedre af ikke at ryge. Du ved, at du bliver et sundere menneske, hvis du stopper.

Mennesker der lader sig motivere af ydre faktorer, gør det for andres skyld i stedet for deres egen. Derfor er de tilbøjelige til ikke at få vedvarende succes med deres livsstilsændring. Derimod er en indre motivation udtryk for, at man har tillagt sig nogle nye vaner fordi man gerne vil gøre en forskel for sig selv alene. Det er noget, der holder.

Al motivation er bedre end ingen motivation, men det kan alligevel være afgørende, hvor den kommer fra.

Find motivationen frem

Hvad gør man så, hvis man vil være sikker på, at motivationen er i orden? Og hvordan holder man den kørende? Her er tre generelle øvelser, som alle kan få gavn af.

Imod og for:

Skriv en liste, hvor du først nævner alle de ting, der ville være negative ved at ændre det, du gerne vil ændre. Skriv derefter en anden liste med alle fordelene ved din ændring. På den måde bliver du mere opmærksom på de positive ting, der vil ske, hvis du vælger at lave en ændring. Samtidig får du også et overblik over, hvor dine svagheder ligger, og det er ligeså vigtigt at være opmærksom på de svage punkter, for at undgå tilbagefald.

Dit liv i fremtiden:

Forestil dig dit liv i fremtiden, om 1 år, 5 år og om 10 år. Forestil dig først, hvordan det vil blive, hvis du fortsætter på samme måde, som du hidtil har levet. Derefter hvordan du vil få det, hvis du vælger at gennemføre din ændring og holde den.

Udforsk dine egne ideer og stol på dem:

Ikke alle metoder passer på enhver. Derfor er det vigtigt, at du finder en plan for din livsstilsændring, som passer specielt til dig. Kig tilbage og se, hvad der ikke fungerede for dig tidligere. Så du kan undgå samme faldgruber igen. Udforsk din fantasi og find noget, du kan lide.